Web Sitesi Bakım Planı nedir ve İhtiyacınız Var mı?

Bir web sitesi tasarlamak ve yayınlamak büyük bir başarıdır ve bu noktaya ulaşmak için yaptığınız işten gurur duymalısınız. Bir siteyi çalışır durumda tutmak da devam eden bir zorluktur. Eski içeriği güncellemeniz, geri bağlantılarınızı ve trafiğinizi izlemeniz ve bir siteyi aktif olarak çalıştırmaya yönelik tüm işleri yapmanız gerekir. Yorum yapan kişileri izlemeniz ve onlarla etkileşime geçmeniz gerekir. Düzenli olarak yayınlanan ve güncel tutulan yeni içeriklerle içerik boru hattınızı devam ettirmeniz en iyisi olacaktır.

Yine de çoğu zaman insanlar sitenin gerçek geliştirme tarafını unuturlar. İçerik tarafı zamanımızı alıyor, üzerine inşa edildiği temeli ihmal ediyoruz ve en kötüsü oluyor. Belki de web barındırma faturanız, eski teknolojiyi kullandığınız için ekstra ek ücretlerle birlikte gelir veya bir eklenti çalışmayı durdurur. Eskiden sıralaması iyi olan sayfaların artık Google’da zar zor göründüğünü görebilirsiniz. En kötü ihtimalle, giriş yapabilir ve sitenizin saldırıya uğradığını görebilirsiniz.

 

Hayattaki her şey gibi, entropi de çevrimiçi ortamda gerçekleşir. Teknoloji gelişir, yazılım güncellemeleri yayınlanır ve kurallar değişir. Sitenizi güncellemeden ve bakımını yapmadan ne kadar uzun süre kalırsanız, güvenlik açıklarıyla karşılaşma, web barındırıcınızın ekstra bakım gerektiren teknolojilerini kullanma veya sitenizi başka bir şekilde bozma olasılığınız o kadar artar.

Bunu halletmenin iki yolu var. 

  1. Birkaç yılda bir paniğe kapılmak ve bazı teknolojileri güncellemek, sitenizin diğer yönlerini değiştirmek, web sitesi tasarımcınızın sitenizin bölümlerini yeniden oluşturmasını sağlamak ve yeni bir şeyler bir araya getirmek için uğraşırken tüm siteyi yeniden geliştirmektir.
  2. Bir web sitesi bakım planı geliştirmek ve buna bağlı kalmaktır. Çoğu durumda, düzenli bakım daha iyi bir seçenektir, o yüzden hadi bu konuyu öğrenelim.
 Not: Worpdress Acil ekibi olarak yapmış olduğumuz web sitelerinde bakım planını önceden müşterilerimize teklif ederiz.

Web Sitesi Bakım Planı nedir?

Geniş detaylarla, bir web sitesi bakım planı, sitenizi sağlıklı ve güncel tutmak için gerçekleştirmeniz gereken bakım görevlerinin bir kontrol listesidir. Bunlar, günlük veya haftalık temizleme/yedekleme/arşivleme görevlerinden aylık yenilemelere ve denetimlere, yıllık yükseltmelere ve sitenizin “derinlemesine temizliğine” kadar her şey olabilir.

Araba sahipliğini düşünün. Arada bir, lastiklerinizi çivi için kontrol etmeli, dişlerini kontrol etmeli ve frenlerinizi kontrol etmelisiniz. Yağını değiştir. Silecek sıvınızı tekrar doldurun. Daha kapsamlı bir inceleme ve aşınmış parçaların değiştirilmesi için periyodik olarak getirin. Aynı şey ev sahipliği için de geçerli: süpürürsünüz, fırın filtrenizi değiştirirsiniz, çatınızı denetlersiniz vb.

Web tasarımı çok farklı değil. Siteniz oluşturulduktan sonra size anahtarları verirler, ancak yine de sitenizi büyütmeniz ve korumanız gerekir. Ne yazık ki, birçok site yıllarca yerinde sayıyor ve neden Google’da üst sıralarda yer almadıklarını merak ediyorlar. Bunun büyük bir kısmı, rakiplerin sitelerine çok daha iyi bakması ve sitelerini daha sık güncellemesidir. Sitelerinin, kopuk bağlantılar veya güvenlik sorunları olmaksızın güncel bilgilere sahip olması daha olasıdır.

Web sürekli değişiyor ve bozulma hızla oluyor. Web sitenizin bakıma muhtaç hale gelmesine izin vermekten kaçınmak için ihtiyaç duydukları sıklıkta bakım görevlerinin yapılması gerekir.

Bir Web Sitesi Bakım Planına Neler Girer?

Bir web sitesi bakım planı, web sitenizi sağlıklı tutmaya yönelik görevlerin bir listesidir ve her birinin kendisine eklenmiş önerilen bir sıklığı vardır. Peki, listede hangi görevler olmalı ve ne sıklıkta yapılmalı?

Performans İzleme

Web sitesi kapalı kalma süresi veya güvenliği ihlal edilmiş bir site gibi önemli bir sorun durumunda hızlı bir şekilde yanıt vermenizi sağlamak için performans izleme çok önemlidir. E-posta bildirimleri içeren bir çalışma süresi izleyicisi kadar basit bir şey, uygulanacak temel çizgidir.

Günlük: Kırık Bağlantı Kontrolü

Siteniz ne kadar büyük olursa, bağlantıların kopma olasılığı o kadar artar. Web siteleri batıyor, etki alanları değişiyor ve bazen yönlendirmeler bozuluyor. Bazı yaygın suçlular, Amazon bağlantıları ve sosyal medya gönderilerine verilen bağlantılardır, ancak herhangi bir bağlantı herhangi bir zamanda kaybolabilir.

WordPress ile bozuk bir bağlantı denetleyicisi kurmak kolaydır  . Ardından, her gün kontrol edin ve kaybolan bağlantıları düzeltin.

 

Günlük: Yorum Kontrolü

Spam yorumlarını otomatik olarak ortadan kaldırmak gibi şeyler yapmak için bazı araçlarınız yoksa, yorum yönetimi büyük bir güçlük olabilir, ancak bu yalnızca siteniz ilk etapta yorumları alacak kadar büyük ve aktifse geçerlidir. Çok fazla yorum almazsanız, bunu günlük yerine haftalık bir listeye ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, yeni yorum akışınızın kontrol panelinizde göründüğünden emin olun, günlük olarak kontrol edin ve yorumlara gerektiği gibi yanıt verin.

 

Yorumlar SEO için harikadır ve yönetilip yanıtlandıkları sürece kullanıcılar ve arama motorları için harika görünür. Onlara ışıkların açık olduğunu ve birinin sitenin bakımını umursadığını gösterir. Güncel ve aktif bir site, içeriğinizin genel olarak güncel tutulduğunu, güvenilir ve güncel olduğunu gösterdiği için kullanıcılar ve arama motorları için de cesaret vericidir.

Haftalık: Eklenti Güncellemeleri

Eklentiler ön ucunuzu, arka ucunuzu veya her ikisini de bozabilir. Eklentiler, onları yapan kişilerin geliştirme döngüsüne göre ara sıra güncellenir. Altı ayda bir, hatta yılda bir güncellenen eklentiler kullandım. Ayrıca her hafta güncellenen eklentiler kullandım. Siteniz daha belirgin olduğunda ve insanların her saat aktif olarak göz atma olasılığı daha yüksek olduğunda, bakım için haftalık belirli bir aralık ayırmak isteyebilirsiniz.

Aylık: Yazılım Güncellemeleri

Eklenti güncellemeleri gibi, yazılım güncellemeleri de düzensizdir ancak gereklidir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Google Analytics (özellikle GA4 için zorlamaları)
  • WordPress çekirdek güncellemeleri.
  • Tema güncellemeleri.
  • Sunucu PHP sürüm güncellemeleri.
  • SQL güncellemeleri.

Bunlardan bazıları web barındırıcınız tarafından otomatik olarak işlenebilir veya kullanılabilir hale getirilebilir, ancak siz kendiniz yapana kadar sizin için açılamaz. Bunlar aynı zamanda güncellemeden sonra uyumlulukla ilgili sorunları çözmek için geliştirme süresi gerektirecek en olası adımlardan bazılarıdır, bu nedenle bunları gerektiği gibi uygulamak için bir geliştiriciyle zaman ayırın.

Bunu “aylık” olarak listelediğimi unutmayın, ancak bu “gerektiğinde” bir kontroldür. Genellikle yazılım sürümlerini mümkün olan en kısa sürede güncellemek iyi bir fikirdir, ancak temel yazılım güncellemeniz aylarca sürebilir.

Aylık: Veritabanı ve Site Veri Bakımı

Veritabanı bakımı, daha belirgin ve daha karmaşık sitelerin sorunsuz çalışmasını sağlamak için gerekli olan ancak daha küçük web siteleri için gerekli olmayabilir. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız veritabanınızla uğraşmak da tehlikelidir. .

Aylık: Web Sitesi Yedeklemeleri

Bu adım, “aylık” olarak listelediğim ancak gerektiği kadar sık ​​yapılması gereken başka bir görevdir. Günlük yayınlama programlarına sahip büyük siteler , gecelik yedeklemelerden yararlanabilirken, haftalık gönderi programlarına sahip küçük web siteleri, daha az sıklıkta yedekleme yaparak yoğun diskten kurtarabilir.

 

Birçok WordPress eklentisi otomatik yedeklemeleri yönetebilir, ancak her ihtimale karşı yerel yedeklemeler yapmak da isteyebilirsiniz. Bir yedeklemenin ne zaman başarısız olabileceğini asla bilemezsiniz; genellikle sessizce başarısız olurlar ve onlara ihtiyacınız olana kadar asla bilemezsiniz.

Üç Aylık: SEO Denetimleri

Her üç ayda bir gerçekleştirmenizi önerdiğim bir başka görev de makul ölçüde derinlemesine bir SEO denetimidir. Arama motoru optimizasyonu kuralları ve en iyi uygulamaları sürekli olarak değişmektedir, ancak nadiren o kadar hızlı gelişirler ki birkaç hafta içinde uyum sağlamanız gerekir. SEO’nuzun üç ayda bir gözden geçirilmesi, anahtar kelimeleri hala doğru bir şekilde kullandığınızdan, meta verileri hala doğru şekilde doldurduğunuzdan, resimlerinizin alt metin içerdiğinden, Şemanızın çalıştığından, site haritanızın çalıştığından vb. emin olmak için kontroller içermelidir .

 

Yıllık: Backlink Denetimleri

Pazarlama ekibiniz bağlantılarınızı her hafta sık sık gözden geçirmelidir . Siteniz spam geri bağlantıların saldırısına uğramaya başlarsa ve bunun performansı etkilediğini fark ederseniz, bir geri bağlantı denetimi zamanı gelmiş olabilir.

Yüz milyonlarca istenmeyen e-posta sitesi var ve bunların birçoğu her yerde spam içerik ve önemsiz bağlantılar içeriyor.

Küçük dozlarda, Google bunları görmezden gelecek kadar akıllıdır, ancak bazı nadir durumlarda arama motorları, sıralamalarınızı manipüle etmeye çalıştığınız konusunda yanlış bir fikre kapılabilir.

Yıllık: Alan Adı ve SSL Yenilemeleri

Web sitenizi kontrol edip, alan adınızı yenilemeyi unuttuğunuzu ve şimdi park edilmiş olduğunu bulmak kadar utanç verici bir şey yoktur. Bir alan adının işgalcilerin eline hemen geçmesi nispeten nadirdir, ancak yine de yapabiliyorsanız bu, kaçınmak isteyeceğiniz bir şeydir.

Lütfen SSL sertifikanızın, alan adınızın, web sitesi barındırma paketinizin ve yıllık faturalandırılan web sitesi eklentilerinin veya temalarının son kullanma tarihlerini not edin ve bunları zamanında yenilediğinizden emin olun.

Bu kılavuz, web sitesi bakımına girenlerin oldukça kaba bir listesidir. Listeye eklemeyi düşünebileceğiniz başka görevler de vardır, örneğin:

  • İletişim formunuz da dahil olmak üzere, çalıştıklarından emin olmak için katılım formlarınızı kontrol edin.
  • PageSpeed ​​Insights’ta çeşitli sayfalar için yükleme sürelerini kontrol etme ve çeşitli sayfalar için test çalıştırma.
  • Komut dosyası hataları için komut dosyalarını çalıştıran sayfalar kontrol ediliyor .
  • 404 sayfayı kontrol ederken, insanlar iniş yapıyor ve neden. Bu trafiği yeniden yakalamak için bu sayfaları doğru yere yönlendirmek isteyebilirsiniz.
  • Hizmet paketinizi yükseltip yükseltemeyeceğinizi görmek için web barındırıcınızı kontrol edin. Web barındırma, birkaç yıl gibi kısa bir sürede modası geçmiş olabilir.
  • Bilgisayar korsanlarını engellemek için kötü amaçlı yazılım ve virüs koruma tanımlarını, güvenlik duvarı kurallarını, .htaccess ayarlarını, güvenlik taramalarını ve diğer güvenlik güncellemelerini güncelleme.
  • Eyleme geçirilebilir herhangi bir trafik bilgisi için analizleri derinlemesine inceleme.
  • Arama motoru sıralamalarını inceleyin ve içeriğin organik olarak nasıl trend olduğuna dair kuşbakışı bir görünüm elde edin.
  • Erişim günlüklerini, uzlaşma girişimi veya kaba kuvvet saldırıları için kontrol etme.
  • Site hızını optimize ederken DDoSing’i önlemek için CDN yapılandırmalarını kontrol etme.
  • Yeni eklentilerinizden herhangi birinin başarısız olup olmadığını veya hata olup olmadığını görmek için hata günlüğünüzü kontrol edin.
  • Hala programa göre kaydedildiklerinden emin olmak için yedeklerinizi kontrol edin.
  • Şema, mobil veya kullanıcı deneyimi gibi yeni hatalar için Search Console’u kontrol edin.
  • Dizine eklenmemesi gereken sayfaların olup olmadığını görmek için Google dizinini kontrol etmek.

 

Bu liste web sitesinden web sitesine göre değişiklik gösterebilir. Tüm bakım çalışmalarınızı planlı bir şekilde ekibimize yaptırmak içi hemen iletişime geçin.